martes, 13 de diciembre de 2011

ANÀLISI FRECÜENCIAL



Dins la criptoanàlisi, l' anàlisi de freqüències és l'estudi de la freqüència de les lletres o grups de lletres en un text xifrat. És un mètode de suport per a la ruptura de xifrats clàssics.

L'anàlisi de freqüències està basat en el fet que, donat un text, certes lletres o combinacions de lletres apareixen més sovint que altres, existint diferents freqüències per a elles. És més, hi ha una distribució característica de les lletres que és pràcticament la mateixa per a la majoria d'exemples d'aquest llenguatge.

A l’espanyol, les vocals són molt freqüents, ocupant al voltant del 45% del text, sent la E i l'A (molt paregut al valencià) les que apareixen en més ocasions, mentre que la freqüència sumada de F, Z, J, X , W i K no arriba al 2%.


Primera pàgina d' Un manuscrit per al desxifratge de missatges criptogràfics , de Al-Kindi

 A les dues gràfiques que veieu, podem recalcar o diferenc que una és en anglés i l'altra en espanyol i per tant en una predominen unes lletres i en l'altra, altres.   









                     
La primera explicació ben documentada de l'anàlisi de freqüències (de fet de qualsevol tipus de criptoanàlisi) va ser donada al segle IX pel filòsof àrab Al-Kindi En Un manuscrit per al desxifratge de missatges criptogràfics (Ibraham, 1992). S'ha suggerit que l'estudi intens de l'Alcorà va revelar que la àrab tenia una característica freqüència de lletres. El seu ús es va estendre i va ser tan usat en Europa durant el Renaixement que es van inventar pautes per intentar burlar l'estudi de les freqüències. Aquestes incloïen:
  • L'ús d'alternatives per a les lletres més comunes. Així, per exemple, les lletres X i Y trobades en el text xifrat podrien significar E en el text.
  • Xifrat polialfabético, és a dir, l'ús de diversos alfabets per al xifrat. Leone Alberti sembla ser el primer en haber-ho suggerit.
  • Substitució poligràfica , esquemes on parells o tríades de lletres eren xifrades com una sola unitat. Per exemple, el xifrat de PLAYFAIR, inventat per Charles Wheatstone a mitjans del segle XIX.
Un desavantatge de tots aquests intents de derrotar l'anàlisi de freqüències és que complicaven tant el xifratge com el desxifratge de les dades, provocant errors.
  

viernes, 9 de diciembre de 2011

LOS CHICOS DEL CORO

   En aquesta pel·lícula podem observar amb claretat la tristesa i el dolor que snt un xiquet, com Pepinot, quan el separen dels seus pares ho ni tan sols ho tenen, i com, per mitja de la música aconseguis el Sr. Clèment Mathieu una major forma d'expressió i felicitat per part de tots.

        Amb la inocència dels xiquets podem contrastar el geni i la manera de castigar d'aquella època o millor dit d'un internat, que posa en ús el director Rachind.
      
        Com a opinió personal és una de les pel·lícules que m'han fet emocionar-me per la manera que te de barretjar la felicitat que dóna als xiquets el Sr. Clèment Mathieu amb l' estrictessa de Rachind.

        I per a finalitzar podem observar com els xiquets agraeïxen molt el poquet afecte que reben i com el tornen.

CODI PIGPEN

Al meu treball, ens encarreguem Irene Castelló i jo del codi pigpen.
      Aquest sistema de cifratge va ser utilitzat pels masons al segle XVIII, per a preservar la privacitat dels seus arxius. D' acord amb el dibuix, es substitueix cada lletra pel símbol corresponent. Com per exemple wikipedia  es xifraría com:

 De moment només açò mes endavant posaré més.
Un exemple xifrat d'aquest codi


        Hola sóc Laura i al meu grup estem fent una investigació sobre la criptografía. Anem molt bè i el grup està compost per Irene Castelló, Antonio Manuel Amador i Xavier Vicedo.

     Aquest missatge es xifraria de la següent manera tenint en compte l'anterior entrada: